Revyn "Åh vilket 1900-tal!"

Premiär söndagen den 10 oktober 1999

Teatern, Motala Folkets Hus

Manus: Ola Johansson, Mats Södling. Bo Axelsson och Carl Boström

Regi: Kenneth Algstrand


Vad hände i Karlsby 1:a Maj? Vad gjorde Karlsbys skräck, Vilda Hilda? Männen flydde i panik.

Fyra vilda lottor skjuter skarpt. - Var det en älg eller var det Hitler? frågar de sig. Avslöjande scener utlovas.

Vad gjoirde våra politiker på skolgården? Häpnadsvävklande avslöjanden i Hejdlösa skola.

Vad har ett svin med revyn att göra? Kom själv så får du se!

 

Revyn ingick som en del av projektet Ett 1900-tal och skrevs och framfördes av några av Motalas många entusiastiska teateramatörer. Manusskrivandet påbörjades hösten 1998 och för slutmanuset står Ola Johansson, Mats Södling, Boa Axelsson och Carl Boström. Revygruppens avsikt har varit att i revyform skildra nedslag i 1900-talets Motala och Sverige i övrigt. Flera scener bygger på det idoga källforskande Ola Johansson gjort liksom samtal med infödda Motalabor. För regi och produktion stod Kenneth Algstrand.

 

 ♦

 

1900-talet passerar revy med axplock från alla årtionden från 1899 till 1999. Revyn "Å vilket 1900-tal" som hade premiär på söndagen lockar till skratt, väcker minnen och ger funderingar inför 2000-talet, som ligger för våra fötter.

Det var inte riktigt fullsatt vid premiären i Folkets Hus teatersalalong, men vi som var där fick mycket för biljettpengarna.

Publiken får vara med på ett möte i Motala stadsfullmäktige 1899 där befolkningen kräver en kloakledning och en skjutstation, där postmästare Karlsson vill bli befriad från hundskatten och borgmästaren och barnmorskan kräver högre löner. Ärendena är hämtade ur Stadsfullmäktiges protokoll kan nämnas.

"Jag tycker skådespelarna är duktiga för att vara amatörer"

Manusförfattaren Bo Axelsson, Carl H Boström, Ola Johansson och Mats Södling bjuder på flera guldkorn, som exempelvis I beredskapstider, "Hejdlösa skola", där våra idag verksamma politiker hamnat i samma klass, Milleniumspelet med Döden på besök, Reservmänniskan, Förspelsteknik med mobiltelefonproblem och sista numret Torget. Dansarna i Fria Fötter gör viga fatrfyllda och moderna konster med musik som speglar 1900-talet. Sting´s Shape of my heart är njutbar i sig själv, men får en extra dimension med Fria Fötters fortarbete. i OS visar dansarna sin humoristiska sida.

Svävar i luften.


En del nummer känns som de svävar i luften, eller kanske det är bara jag som inte förstår poängen? De två akterna är sprängfyllda, revyn känns aningen för lång, tre timmar inkl. paus. Tempo saknas här och var, något att finslipa på kommande föreställningar. 1900-talet betecknas ju som ett snabbgående tåg...

Aktörerna, som kommer från Motala Teaterverkstad lyckas väl att fånga karaktärerna de spelar.

- Jag är nöjd med helheten, säger regissören Kenneth Algstrand som också titulerars projektledare. Närmast väntar fem föreställningar för ensemblen./ Maria Lidberg MVT
 

hejdlosa.jpg revy2.jpg solve.jpg

Hejdlösa skolas busgäng.

Fr.vänster:Ragnhild, Mats, Johan, Sören, Nils-Ingvar(Nis´ckan) och MagisterBlå(Thore)

Hembränt i Albertstrand...

Konstapel Lager(Lars-Olof Strågefors) avslöjas med sleven i näven-prekärt..

Dynamit-Sölve!

(Mats Södling)

 
stäng