GULDFISKARNA 1978

av Per-Gunnar Evander

Premiär den 1/2 1978. Spelades även den 22/4 på ABF-Forum i Sundsvall.

Gavs sammanlagt i 5 st föreställningar.

Regi: Kerstin Lundberg. Aktörer: Fadern, Lars Haraldsson, äldste sonen, Kenneth Algstrand, dottern, Britt-Marie Andersson och modern Eva Mårdberg. 

Scenograf: Gunilla Thyrberg

Teknik: Gustav Knutsson

Musik: Michael Malm

 

Slutet av 70-talet är en minst sagt dyster epok i Motalas historia och den pjäs gruppen valde att sätta upp handlade om en familj i en ort med ett nedläggningshotat tegelbruk: "Guldfiskarna" av Per-Gunnar Evander.

Ensemblen bestod av "gamlingarna" Kerstin Lundberg och Christer Bruhn, Kenneth Algstrand, Lars Haraldsson, Britt-Marie Andersson, Eva Mårdberg och Michael Malm. Den sistnämnda skrev också musiken till slutsången i pjäsen. Pjäsen var en enaktare med fem olika scener och titeln anspelar på den sortens guldfiskar som likt strutsen simmar ner i sanden och ställer sig på huvudet då farorna hotar. Något liknande gäller för familjen i pjäsen, som i det längsta försöker förtränga det faktum att nedläggningen av ortens tegelbruk faktiskt kommer att drabba även dem själva.

Guldfiskarna_1.jpg Guldfiskarna_2.jpg Guldfiskarna_3.jpg
Några ur teatergruppen i ABF:s teaterverkstad. Eva Mårdberg spelade modern Gerda. Kenneth Algstrand och Kerstin Lundberg.
Guldfiskarna_4.jpg Guldfiskarna_5.jpg Guldfiskarna_6.jpg
Ewa Munther ger regihjälp Gustav Knutsson sköter tekniken för första gången hos Teaterverkstan och Gunilla Tyrberg arbetade med scenografin. "Hur gör jag nu då?" Kerstin funderar.
Guldfiskarna_7.jpg Guldfiskarna_8.jpg Guldfiskarna_9.jpg
Kerstin Lundberg Regijobbet är svårt. I bakgrunden Krister Bruhn. Kerstin funderar, "Det är ju faktiskt en komedi"


Till toppen

 
stäng