Dantes Inferno 3-4/6 1972

I rollerna:

Dante: Ewa Munther

Vergilius: Ulla Tengdelius

Bödeln: Ditte Lindell

Slaven: Kerstin Lundberg

Antonius Tiberius: Stephan Lindberg

Trälar: None Lindell

Birgitta Andersson

Gun Brodd

Lars Haraldsson

Christer Bruhn

Göran Söderström

Regi: Ann-May Söderström

Sufflös: Britt-Marie Andersson

 

NBV:s egen teatergrupp med teaterkonsulent Ann-May Söderström i spetsen skall den 3-4 juni 1972 ha premiär på Bengt Anderbergs pjäs "Dantes Inferno" vid en regionuppspelning i Karlstad. Lyckas teatergruppen bra går man vidare till det slutliga programmet där bara de duktigaste grupperna medverkar. Dantes inferno utspelar sig vid tiden för Kristi födelse och på 1200-talet. Fjorton ungdomar har arbetat hela vintern på den här pjäsen - ett ganska annorlunda arbetsprojekt än det teatergruppen tidigare prövat på.

Teatergruppen består som sagt av fjorton ungdomar ända upp till 20 år. Åtskilliga av dem har hängt med sedan de bara var 13-14 år. Teatergruppen skriver själv pjäser - ett lagarbete - vilket betyder att ungdomarna själva kan åstadkomma spelmaterial som passar dem.

Utdrag ur Motala Tidning


"Dantes Inferno" blev det sista projektet som gruppen gjorde som NTO:s teatergrupp. Efter att ha spelat tre pjäser med utgångspunkt från eget ihopsamlat material valde gruppen nu som omväxling sätta upp en färdigskriven pjäs. För att inte göra det alltför enkelt för sig valde man "Dantes Inferno", skriven av Bengt Anderberg 1958, ett hörspel för radio, "avsett endast för mycket avancerade teatergrupper" för att citera kommentaren i pjäsförteckningen. "Vi valde det svåraste som kunde tänkas", säger Ann-May Söderström men tillägger: "men vi gick vidare med den ändå".

Naturligtvis låter det tämligen obegripligt att ett gäng ungdomar, mestadels flickor, i åldern 19-20 år, väljer att sätta upp ett drama där två av antikens stora gestalter Dante och Vergilius förekommer. Men trots att handlingen utspelas dels vid tidpunkten för Kristi födelse, dels på 1200-talet, och mycket i i Bengt Anderbergs pjäs föreföll dunkelt och svårbegripligt, så fanns det mycket som hade beröringspunkter ned teamat fascism från "Torremolinos" 299: "Dantes Inferno" handlade om varför och hur en människa bland alla andra, som kommer upp sig en bit på stregen, kan omvandlas till en bödel och förtryckare över sina egna. Kring detta budskap var det inte svårt att sluta upp gruppen och under vintern och vårvintern 1972 jobbade man med denna pjäs med nytt sikte på sommarens NBV-festivaler. 

 

Red. anmärkning är att NBV:s teatergrupp senare blev ABF:s Teaterverkstad(Ann-May anställdes på ABF) och som slutligen fick namnet Motala Teaterverkstad.

Traningskvall_i_Charlottenborg.jpg    Träningskväll i Charlottenborg

Fr.v. Stefan, Ewa, Tobbe, Kerstin, Gittan och Nonne.

                                                                                                                                                                                                                                                          

Dantes_Inferno_av_Bengt_Anderberg.jpg

 

 Genrep i Vadstena 

 

Ewa_Munther_och_Ulla_Tengdelius.jpg

 

 

 

Ulla Tengdelius(Vergilius) och Ewa Munther(Dante)

 

Slutscenen_i_Dantes_Inferno.jpg 

 

Slutscenen i Dantes Inferno

 

 

 

iaktagelseovning.jpg

 

Koncentrerad iaktagelseövning.

Drygt halva gruppen samlad och koncentrerad på något som Stefan Lindberg pekar ut. Han är omgiven av fr.v. Gittan Andersson, Kerstin Lundberg, Gun Brodd, Anette Lindell och längst th Torbjörn Lööf. Knästående Ewa Munther och Christer Bruhn.

 

Bilderna har vällvilligt ställts till förfogande av Kerstin Lundberg.

 

Till toppen

 
stäng